Gå till innehållet
SFV logoSvenska folkskolans vänner
MenyMenyStäng meny
  • Hem
  • Aktuellt
  • Kurser och evenemang
  • Om SFV
    • SFV:s historia
    • Förvaltning
    • Redovisning
  • Sök bidrag
    • Utbildning
    • Kultur och bibliotek
    • Fri bildning
  • SFV:s studiecentral
    • Kursbidrag
    • Cirkelbidrag
    • Validering
    • Kompetensmärken
    • Föreningsresursen
  • SFV:s sommaruniversitet
  • Tävlingar, utmärkelser, stipendier
    • Tävlingar
    • Utmärkelser
    • Stipendier
  • Med hjälp av Vännerna
  • Engagera dig
    • Bli medlem
    • Minnesadresser
    • Beställ nyhetsbrev
  • Publikationer, arkiv
    • SFV-magasinet
    • SFV-kalendern (årsbok)
    • SFV:s bokserie
    • Bibliotek och arkiv
    • Vinnarbidrag: litterära tävlingar
  • Möteslokaler
    • Frågor och svar
  • Kontakta oss
    • Mediakontakter & material
    • fakturering
    • Adressändring
På svenskaMinnesadresserLyhyesti suomeksiBriefly in english

Vi finns på

Tävlingar, utmärkelser, stipendierFrågor och svar: litteraturtävlingarna

Frågor och svar om SFV:s skrivtävlingar

Fråga
När startade tävlingarna?
Svar

Arvid Mörne-tävlingen hade sin första prisutdelning år 1987, och Solveig von Schoultz-tävlingen år 2004.

Pristagarna i Arvid Mörne-tävlingen

Pristagarna i Solveig von Schoultz-tävlingen

Fråga
Vad är syftet med SFV:s litteraturtävlingar?
Svar
Syftet är att främja intresset för att skriva skönlitteratur på svenska och hitta nya skrivande förmågor. De finlandssvenska förlagen intresserar sig ofta för de som premierats i tävlingarna.
Fråga
Vem kan delta i SFV:s litteraturtävlingar?
Svar

Det finns två tävlingar: Arvid Mörne-tävlingen för under 30-åringar, och Solveig von Schoultz-tävlingen för de som fyllt 30. Tävlingsdeltagaren ska vara finländsk medborgare. Det räcker inte med ett finskt personnummer eller ett finländskt uppehålls- eller arbetstillstånd.

För Arvid Mörne-tävlingen gäller att du ska vara under 30 år gammal då tävlingstiden går ut. För Solveig von Schoultz-tävlingen gäller att du ska ha fyllt 30 då tävlingstiden går ut (du kan alltså vara under 30 då tävlingstiden börjar).

Fråga
Kan jag skriva på finska eller något annat språk?
Svar
Nej. Syftet med tävlingarna är att få fram ny, svenskspråkig litteratur. Tävlingsbidragen ska alltså vara skrivna på svenska.
Fråga
När är tävlingstiden? Vad ska man skriva?
Svar
Tävlingstiden för båda tävlingarna är från den 15 mars till den 15 juni. Vartannat år gäller tävlingarna dikter, vartannat år noveller.
Fråga
Var kan jag läsa om tävlingarna, sista inlämningsdag etc?
Svar
Tävlingarna annonseras på SFV:s webbplats, i social media, på mässor och tillställningar, och emellanåt även i finlandssvensk media. Riktad matknadsföring görs också i skolor och medborgarinstitut. Noggranna instruktioner om hur man deltar publiceras på SFV:s webbplats då tävlingstiden närmar sig, och de frågor och svar du nu läser finns alltid tillgängliga. Uppdaterad information hittar man alltid på www.sfv.fi/arvid, och www.sfv.fi/solveig
Fråga
Hur går tävlingarna till?
Svar

Deltagarna skickar in sitt bidrag anonymt, och förser bidraget med pseudonym. I ett bifogat, slutet kuvert försett med samma pseudonym skriver deltagarna sina riktiga kontaktuppgifter. Man kan också skicka in sitt bidrag elektroniskt via ett formulär som öppnas då tävlingstiden inleds. En betrodd person på SFV-kansliet separerar då pseudonymen från det riktiga namnet, och fömedlar tävlingsbidraget anonymt till juryn. 

Först då juryn är överens om pristagarna och de som eventuellt ska få ett hedersomnämnande kopplas de vinnande tävlingbidragen ihop med pristagarnas riktiga kontaktuppgifter.

Fråga
Deltagandet är anonymt. Kan jag sända in flera bidrag under olika pseudonymer?
Svar
Nej. En och samma tävlingsdeltagare får sända in endast ett bidrag till varje tävling. Om vi upptäcker missbruk diskvalificeras alla dina tävlingsbidrag, och du blir även portad från framtida tävlingsdeltagande.
Fråga
Vad är idén med att man ska tävla anonymt?
Svar
Anonymiteten gör att juryn läser och rangordnar bidragen utan att veta något om skribenternas kön, ålder eller hemort. De finlandssvenska litterära kretsarna och de litterära studiekretsarna är ganska små. Med anonymiteten minimeriar vi risken för att någon i juryn eller funktionärsorganisationen har en förhandsinställning gällande ett deltagande manus.
Fråga
Deltagandet är anonymt. Om jag får ett pris eller ett hedersomnämnande, kan jag fortsätta vara anonym?
Svar

Nej. Enligt statuterna är tävlingarnas syfte att lyfta upp och premiera nya skrivande förmågor. Om du vinner ett pris eller får ett hedersomnämnande publicerar vi ditt riktiga namn och en bild på dig i SFV:s mediekommunikation och i de sociala medier som SFV använder. Ditt namn och en bild på dig publiceras också ofta av ledande finlandssvenska medier.

Vi förväntar oss också att du i egen person ställer upp på prisutdelningen, som är en publik tillställning.

Fråga
Enligt en tävlingsregel får jag inte delta om jag publicerat mig i skönlitterär bokform på förlag. Vad betyder det?
Svar
Syftet med våra litteraturtävlingar är att få fram nya förmågor. Du får alltså inte delta om du redan skrivit förlagsavtal med ett etablerat förlag om att publicera ett skönlitterärt verk, t.ex. en dikt- eller novellsamling, eller en roman. Om du skrivit på förlagsavtalet efter att tävlingstiden gått ut, men innan tävlingsresultatet offentliggjorts, deltar ditt tävlingsbidrag normalt.
Fråga
Jag fick några texter publicerade i skolans årsbok. Jag tryckte upp en bok på eget förlag* som jag spred bland släkt och vänner och som kunde köpas på en webbplats. Några av mina dikter kom efter en skrivarkurs med i en antologi som gavs ut av ett förlag. Får jag ändå delta?
Svar

Det finns inget hinder för dig att delta i våra tävlingar om du hittills gett ut dina alster på eget förlag*, eller fått dina dikter/noveller/kolumner publicerade t.ex. i årsskrifter, skol- och organisationstidningar eller i tidskrifter. Samma gäller om du lagt upp dina texter på till exempel Facebook eller på din blogg. Det finns heller inget hinder om några av dina texter publicerats som en del av en antologi - även om den antologin kommit ut på ett etablerat förlag.

* Eget förlag betyder inte att du har en egen firma, utan helt enkelt att du har betalat för tryck och distribution själv, utan att ett förlag gjort en utvärdering av ditt manus och därefter skrivit avtal med dig om att ge ut en bok. Eget förlag gäller också i det fall du använt dig av en tjänst som trycker upp din bok och sätter upp den på en webbsida där allmänheten kan köpa den i tryckt eller elektronisk form. 

Fråga
Jag publicerade några fina texter på eget förlag eller lade upp mina bästa dikter på Facebook eller på min blogg. Kan jag skicka in de här texterna som tävlingsbiddrag?
Svar
Nej. Eftersom SFV förbehåller rätten till första publicering av tävlingsbidragen (se nedan) ska du endast skicka in helt nya, tidigare opublicerade texter till våra tävlingar.
Fråga
Vad betyder det då SFV förbehåller sig den första publiceringsrätten till prisbelönta tävlingsbidrag?
Svar
Du har alltid upphovsrätt till din text, den rätten kan du bara överlåta med ett separat avtal. Men om din novell eller dina dikter vinner pris eller får ett hedersomnämnande i SFV:s litterära tävling, kan du inte utan vårt tillstånd föra materialet till ett annat förlag för publicering. De senaste åren har vi utnyttjat vår publiceringsrätt så, att vi redan under vinstutdelningsceremonin lanserar en bok med de vinnande bidragen. I praktiken återgår alltså publiceringsrätten till dig samma dag som vinnarnamnen blir offentliga.
Fråga
Enligt reglerna får jag inte delta, om jag tidigare vunnit ett penningpris i samma tävling. Vad betyder det?
Svar

Syftet med SFV:s litterära tävlingar är att hitta nya förmågor, och att kontinuerligt utvidga kretsen av finlandssvenska författare. Därför vill vi undvika att samma person flera gånger står på prispallen. Det skulle i längden riskera att göra tävlingen ointressant - både för deltagarna och för det litterära fältet. Om du fått ett hedersomnämnande, kan du delta på nytt i samma tävling.

Fråga
Kan jag delta i Solveig von Schoultz-tävlingen, även om jag vunnit ett penningpris i Arvid Mörne-tävlingen?
Svar
Ja. Eftersom tävlingarna för under 30-åringar och för över 30-åringar är separata, går det bra att delta i Solveig von Schoultz-tävlingen, även om man tidigare vunnit ett penningpris i Arvid Mörne-rävlingen. 
Fråga
Jag läste om prisvinnarna i media. Varför fick jag inget personligt besked?
Svar
SFV kontaktar personligen enbart dem som vunnit pris eller fått ett hedersomnämnande. Tävlingsdeltagandet är anonymt, och ingen i juryn (eller funktionärerna på SFV) öppnar och läser de övriga deltagarnas kontaktuppgifter.
Fråga
Kan jag få se motiveringen till varför jag inte vann ett pris?
Svar
Juryn motiverar endast valet av pristagare och hedersomnämnanden, och skriver inget protokoll över de övriga bidragen. Ingen i juryn (eller funktionärerna på SFV), kan därför spekulera i varför ett bidrag inte nådde prispallen.
Fråga
Jag vann inget pris. Hur många gånger får jag delta på nytt i samma tävling?
Svar
Du får delta hur många gånger som helst, inom de gränser som tävlingsreglerna i övrigt sätter (se frågorna ovan). Anonymiteten gör att vi inte vet hur många gånger du deltagit.
Fråga
Är det möjligt att få respons på tävlingsbidragets litterära kvalitet?
Svar
Nej. Eftersom deltagandet är anonymt och juryn inte för protokoll över, eller motiverar andra val än pristagarna och hedersomnämnandena, kan ingen i juryn (eller funktionärerna på SFV) ge respons på ditt bidrag i efterhand. Om du önskar feedback på dina texter, går det enklare och snabbare att delta i en skrivarkurs på t.ex. ett medborgarinstitut.
Fråga
Jag skickade in min enda utskrift, datorn kraschade och allt raderades. Kan jag få tillbaka mitt manus?
Svar
I undantagsfall kan det lyckas, men utgångsmässigt förstörs alla bidrag som inte återfinns bland pristagarna eller hedersomnämnandena efter en tid - både pappersbidragen och de elektroniska. Därför ska du alltid skicka in en kopia av ditt bidrag – aldrig det enda originalet. När det gäller elektroniska original och annan viktig data lönar det sig överlag att ha bra backup-rutiner.

Följ sfv på

        
 
Dataskyddspolicy
 

Svenska folkskolans vänner rf
Annegatan 12 A 24
00120 Helsingfors
sfv@sfv.fi

SFV-huset G18

Föreningsresursen

minnesrunor.fi

Uppslagsverket Finland

Lägenheter