Kursen är en fritt valbar specialkurs motsvarande ARKE3021 eller tematiska studier som ingår i ämnesstudier för studerande i arkeologi vid Åbo universitet.
Den marinarkeologiska kursen är öppen för alla med intresse för maritim historia, för marinarkeologer och sportdykare.
Deltagarantal: max. 16 personer
I marinarkeologisk fältkurs får du öva dig i olika dokumentationsmetoder som används inom undervattensarkeologiskt arbete. Undervisningen är inriktad på att upptäcka, studera och tolka arkeologiska lämningar under vatten.
Vi kommer i huvudsak att arbeta med vraken som finns i området kring Tvärminne. Området innehåller många arkeologiska och historiska lämningar att studera, både på land och i vatten. Man får lära sig att förstå vrak som fornlämningar, göra besiktningar och bedömning av vrak samt utföra dokumentation.
Det kommer också att finnas möjlighet att självständigt arbeta med 3D-modellering av vrak. Kursens uppgifter anpassas efter deltagarnas tidigare erfarenhet. I Tvärminne finns olika typer av vrak som vi kommer att arbeta med, exempelvis:
• Joskär I, djup 3–6 m
• Joskär II, djup 7–8 m
• Skallotholmen, djup 6–7 m
• Brännskär, djup 14–17 m.
Under kursen får du lära dig att tolka och dokumentera vrak. Du kommer att få pröva på 3D-modellering och visualisering av vrak inom vetenskapsområdet arkeologi. Kursen ger en fördjupande praktisk och teoretisk kunskap om marinarkeologiskt fältarbete och dokumentation. Kursen tillhandahåller viss utrustning för att arbeta med Image Based Modellering och visualisering av vrak med hjälp av programvaran Agisoft. Vi jobbar med professionella verktyg för 3D-grafisk modellering. Undervisningen består av föreläsningar, praktiska övningar och handledning. Ingen tidigare kunskap krävs.
Du får lära dig hur man planerar bildinsamling för bästa resultat och utför dokumentation av ett vrak i praktiken. Bildmaterial samlas in genom videofilmning med småbildskamera eller GoPro-kamera. Du får möjlighet att studera vilka inställningar av kamerorna och bildvinklar som ger bästa resultat.
Vi lär oss processering av materialet i Agisoft – att välja ut användbart material och göra en 3D-modell samt textuera och rendera modellen. Dessutom testar vi drönare som hjälpmedel vid modellering av landskapet.
Kursdeltagarna har tillgång till:
• Bärbar dator med Agisoft Metashape Pro
• Systemkameror och GoPro-kameror för undervattensbruk
• DJI Mavic Mini-drönare för modellering.
Deltagare med tidigare erfarenhet av 3D-modellering får gärna ta med egen utrustning, exempelvis undervattenskamera, dator, programvara och ROV.
Dykning och dokumentation: Odd Johansen, marinarkeolog och Stefan Wessman, marinarkeolog
Modellering och drönaransvarig: Guy Mickelsson, marinarkeolog och sjökapten
Dykningsansvarig: Mårten Engberg, marinarkeolog samt dykar- och säkerhetsinstruktör
Medverkan i dykningar förutsätter giltigt dykarcertifikat: godkänd grundkurs i dykning och giltigt läkarintyg är minimivillkor. Dykarcertifikatet bör vara utfärdat enligt CMAS' (Confederation Mondiale des Activities Subaquatiques) eller motsvarande direktiv.
Dykarlämpligheten avgörs vid varje dykning av dykarinstruktören Mårten Engberg på plats. Tilläggsinformation ger Mårten Engberg: mengberg@surfnet.fi.
Alla kursdeltagare uppmanas teckna en egen försäkring i händelse av olycka. Sommaruniversitetet försäkrar inte sina kursdeltagare och deltagandet sker således på egen risk.
Tvärminne zoologiska station är en forskningsstation som tillhör Helsingfors universitet.
Dykfaciliteterna är väl genomtänkta, eftersom mycket dykarbete utförs vid stationen. Det finns tillgång till lagerutrymmen, torkrum och kompressor för fyllandet av dykflaskor. Dykfaciliteterna ligger i anslutning till hamnen/bryggorna och all lastning/lossning av båtar går därför behändigt. Vi har tillgång till båtar av olika storlek. Dykningen sker från båt eller dykplattform.
Elevboendet vid forskningstationen har moderna faciliteter av hög klass med gemensamma kök och sanitära utrymmen. I elevboendet bor man separat eller delar rum med någon man känner. Forskningsstationens kök erbjuder också morgonmål, lunch och middag.
Vi rekommenderar att man bor och äter på Tvärminne zoologiska station.
Du bokar ditt boende på Tvärminne själv genom en sepatat länk som du får efter att du anmält dig till kursen. Full pension kostar 60–80 euro/dygn.
Läs mer om Tvärminne zoologiska station på Helsingfors universitets webbplats.
Kursavgift: 150 euro.
Anmälan: Anmäl dig senast 25.4.2025. Anmälan är bindande. Avboka kostnadsfritt senast 7 dagar före kursstarten. Om du inte avbokar i tid faktureras halva kursavgiften.
Kontaktperson: kurssekreteraren Anne Holmström, 040 186 0131 eller anne.holmstrom@sfv.fi
Vi sänder ett välkomstbrev till de anmälda ungefär två veckor innan kursstarten.
Arrangör: SFV:s sommaruniversitet i samarbete med: