I ett samhälle där delaktighet, inkludering och ett starkt engagemang råder finns det större förutsättningar och ökad benägenhet att framgångsrikt hantera de samhälleliga utmaningarna och globala trenderna. Experimenterande verksamhet som ger nya perspektiv och angreppssätt, samt verksamhet som fördjupar och förnyar engagemang och delaktighet, bidrar till ett positivt samhällsbygge. Det kan också handla om att sprida beprövade modeller som bevisligen ökar engagemanget.
Genom verksamhet som lyfter och synliggör värdet av demokratin, kan vi stärka den och arbeta för minskad polarisering. Det kan handla till exempel om experimentell verksamhet eller spridandet av olika verksamhetsmodeller.
Genom verksamhet som stödjer och möjliggör digital delaktighet för alla i samhället, men speciellt för målgrupper som upplever den digitala utveckling som utmanande, minskar vi risken för utanförskap. Det kan handla om att sprida kunskap eller utveckla modeller för lärande.
Polariseringen i dagens samhälle är ett hot mot demokratin, samt bidrar till marginalisering, ensamhet och distansering. Dessutom befinner vi oss i en klimat- och miljökris. Bildning kan skapa förståelse, trygghet och sammanhang i en komplex tid och i ett samhälle som förändras i snabb takt.
Aktörer inom fria bildningen och föreningslivet, samt aktörer vars verksamhet riktar sig till allmänheten, kan fungera som kunskapsförmedlare och förnyare. Verksamheten kan motverka och förebygga de samhälleliga utmaningar som uppstår till följd av globala trender. Föreningslivet och aktörer inom fria bildningen har dessutom en människonära verksamhet, en flexibilitet och möjlighet att agera snabbt.
Målet är att fria bildningens verksamhet är inkluderande och jämlik. Verksamheten, som inkluderar nutids- och framtidskompetenser med fokus på lärande, är reflekterande, tar avstamp i utmaningar eller möjligheter, och har en riktning och ett mål. Dessutom stöder verksamheten den livslånga bildningsvägen där ett livslångt lärande i olika sammanhang ses som berikande.
Har du frågor om SFV:s mål? Ta gärna kontakt med Anna-Karin Öhman, sektorsansvarig för fri bildning.
Vill du istället söka bidrag från SFV:s studiecentral?
Starta en bokcirkel i dag! Här hittar du bland annat bokcirkelguiden, artiklar om bokcirklar och information om hur du kan ansöka om bokcirkelbidrag.
Har du tänkt på att din föreningskurs är en del av ett större bildningsarbete som ständigt pågår? Vi besöker 24 föreningar som berättar om sin verksamhet och vilka kompetenser föreningskurser ger.
Bildningskraft är SFV:s satsning för att även på finlandssvenskt håll ge gnista till diskussionen om bildningens roll – en diskussion som redan länge pågått till exempel i Sverige. Slutmålet för projektet är att främja konstruktiv dialog inom det fria kunskapssökandet som motvikt till åsiktsbubblor,
Samla dina vänner, kolleger, bekanta eller familj till ett bildande middagssamtal och få nya perspektiv tillsammans! Vi bjuder på menyn.
Ett forskningsprojekt med Åbo Akademi, Centret för livslångt lärande och SFV med syftet att skapa och förstärka en medvetenhet hos aktörer inom föreningslivet att de verkar inom och för bildning.