75264.jpg

Bokprat blev livslång vänskap

21.10.2020 kl. 09:32
De har läst böcker tillsammans i över 40 år. Skrattat, gråtit och förundrats. I dag har bokcirkeln Pratbubblan bara fyra medlemmar kvar, och tre av dem har redan fyllt 80 – men några planer på att sluta finns inte.

Text och foto: Sonja Finholm

Hemma hos Brita Björknäs på sommarstugan i Grönvik i Korsholm bjuds det på kantarellpaj. Svamparna har hon själv plockat, alldeles bakom husknuten.

– Efter att vi blev pensionärer har våra träffar blivit allt längre. Numera bjuds det både på mat och kaffe mellan bokpratet, säger hon.

Med sina 72 år är hon junioren i gänget. Gunvor Österblad har nyligen fyllt 80, Lisi Majors är 85 och Solveig Mitts är äldst med sina 86 år.

Bokcirkeln Pratbubblan startades 1978 i samband med ett möte inom föreningen Botnia barnträdgårdslärare. I början blev det många faktaböcker med anknytning till deras gemensamma yrke. Den första boken de läste var barnuppfostringsboken Aktivt föräldraskap av Thomas Gordon.

– På den tiden hade många av oss tonåringar, och jag kommer ihåg att vi tyckte att boken gav oss bra tips, säger Lisi Majors.

Så småningom gick de över till skönlitteratur. Brita Björknäs tar fram en lista över de böcker de läst. Här finns många historiska romaner, finlandssvenska författare och böcker med anknytning till Vasa och Korsholm.

– Nu senast har vi läst de två första av Mikaela Nykvists böcker om Gamla Vasa, och vi borde också läsa den tredje och sista i serien. För att knyta ihop berättelsen och se hur det går för Magda, säger hon. 

De träffas en gång per månad och läser cirka 1,5 timme per gång.

– Vi har alltid gjort så att vi läst hela boken tillsammans, och vi brukar hinna med ungefär en bok per år, säger Solveig Mitts.

Bokcirkeln Pratbubblan läser både skönlitteratur och faktaböcker.

På bordet ligger bokcirkelns nästa utmaning – en tjock, ljusrosa faktabok om finlandssvenska högtider. Brita Björknäs fick den nyligen som gåva.

– Jag tänkte att den här kunde vara en bra samtalsöppnare. Vi kan läsa de kapitel som passar för årstiden, säger hon och bläddrar förbi julfirande, guldbröllop och midsommartraditioner.

Att läsa tillsammans väcker ofta starka känslor. Det roliga blir ännu roligare och starka berättelser berör på ett helt annat sätt när du delar upplevelsen med någon annan. Det har också hänt att de har fått avsluta innan de kommit till slutet.

Ann-Maj Danielsens bok Att inte höra till kunde vi inte läsa klart. Den var så hemsk, vi satt alla och grät över krigsbarnens öden, säger Gunvor Österblad.

Vi är är ganska olika, men tack vare vårt gemensamma yrke och vårt intresse för böcker har vi hittat varandra. I dag är vi mer än bara en bokcirkel, vi är vänner.

När bokcirkeln startade 1978 var de elva medlemmar. I dag är det bara fyra kvar, resten har gått bort. Så sent som i våras förlorade de ytterligare en medlem, Karin Byholm. Det var hon som under alla dessa 40 år stod för högläsningen. Nu blir det troligen Brita Björknäs som får ta över den rollen.

– Jag börjar med att läsa ur högtidsboken, så får vi se hur det blir sen, säger hon.

Listan på önskeböcker är lång. Ann-Louise Bertell, Alex Schulman och Michelle Magorian är några av de författare som nämns.

Brita Björknäs visar utsikten från bryggan åt Gunvor Österblad och Lisi Majors.

Böckerna är viktiga, men också vänskapen som vuxit fram.

– En av oss blev änka ganska tidigt och och hon sa alltid att träffarna betytt mycket för henne. Vi är är ganska olika, men tack vare vårt gemensamma yrke och vårt intresse för böcker har vi hittat varandra. I dag är vi mer än bara en bokcirkel, vi är vänner, säger Gunvor Österblad.


Texten ingår i SFV-magasinet 3/20, och är en del av bokcirkelkampanjen "En bokälskare har alltid sällskap". Läs mer om kampanjen och starta en bokcirkel i samarbete med SFV:s studiecentral!

Tine Skogman