74796.jpg

För Axel Åhman gäller målmedvetet arbete - "Kreativitet är överdrivet romantiserat"

16.09.2020 kl. 10:27
För Axel Åhman är läsandet och fiktionen ett sätt att söka kickar. Han får också idéer av andras verk, men när det gäller den egna kreativa produktionen finns inga genvägar, endast målmedvetet arbete.

Text: Anne Teir-Siltanen. Bild: Hannah Kjellman

Kreativa personer har en förmåga att hitta lösningar och använda kunskap de redan har på ett nytt sätt. Humorgruppen KAJ är ett bra exempel. Tack vare sitt påhittiga driv och sin entusiasm har de sprängt många gränser. Axel Åhman säger att boken och läsandet alltid varit en stor inspirationskälla för honom.

Högen med böcker var stor redan tidigt, Åhman kunde inte få nog. I lågstadiet läste han massor, sedan kom en tid då skolarbetet tog det mesta av tiden, men under militärtjänstgöringen hittade han tillbaka till böckerna.

I år har han gett ut sin debutbok Klein, och nu skissar han på en ny föreställning tillsammans med sina kollegor i KAJ.

– Läsandet ger intryck, man blir inspirerad. Det är sporrande att läsa, även om det är en annan stil än man själv har. Nu när vi skriver på en ny pjäs med KAJ säger vi ofta ”jag läste det här” när vi återger idéer.

Mitt råd är att skippa självkritiken.
Det är bättre att återkomma till texten senare och ändra vartefter än att radera allt.
Axel Åhman

Att locka fram kreativiteten

Ibland väljer Åhman böcker för deras snygga pärm.

– Ett snyggt omslag är grafiskt, fräscht och sticker ut. Snygga omslag gör en enorm skillnad. Men ibland väljer jag också en bok tack vare rekommendationer jag fått.

Just nu läser Åhman helst dystopier och noveller. Han läser för att det är lustfyllt, inte för att mata kreativiteten. När det gäller kreativiteten finns det nämligen inga genvägar.

– Kreativiteten är aldrig långt borta, men ibland sitter den djupt inne. Ibland har man inte lust och då måste man kämpa. Jag har två to do-listor, en för kreativa projekt och en tråklista. När kreativiteten saknas skickar jag fakturor, betalar räkningar eller sköter skattedeklarationen. Det är tillfredsställande på ett annat sätt, säger Åhman.

Den som vill bli mera kreativ måste ge processen tid. Men inte bara genom att sitta och vänta på att flytet ska komma, utan genom att skapa ramar.

– Ibland har jag bestämt mig för att ”i dag ska jag skriva” men ändå drar jag mig för det. Sådana dagar är det svårt att skriva utan att radera. Mitt råd är att skippa självkritiken. Det är bättre att återkomma till texten senare och ändra vartefter än att radera allt, säger Åhman.

Ett bra knep för att komma igång är att lägga upp konkreta mål, som att skriva 500 ord eller läsa en kvart.

– Jag ser skrivandet som ett vanligt jobb, jag tror inte på romantiseringen av kreativiteten.

Prova att lägga undan telefonen. Speciellt när man börjar med en ny berättelse krävs det lite tid.

Lägg undan det som stör

Axel Åhman säger att han växte upp med med en bok i handen. Han är van att ta upp och lägga undan boken, för det har han alltid gjort. Men han vet också att det finns massor med distraktioner som påverkar läsförmågan.

– Prova att lägga undan telefonen. Speciellt när man börjar med en ny berättelse krävs det lite tid.

En av de bästa böckerna som Åhman läst är Elkomikern av Martin Luuk, en berättelse han beskriver som tragikomisk och absurd. En annan bok som gjort stort intryck är De kommer att drunkna i sina mödrars tårar, av Johannes Anyuru. Den boken vill han gärna läsa på nytt.

– Jag läser sällan böcker samtidigt som andra gör det. När jag läst ut en bok brukar jag kolla upp den på nätet eller i appen Goodreads och se vad andra tyckt. Det brukar sätta fingret på vad som var bra eller dåligt med boken. En del böcker läser man klart och så är det bra med den saken. Andra rekommenderar man till höger och vänster.

Om du var tvungen att välja mellan att skriva eller att läsa böcker?

– Att skriva förutsätter att man läser, så jag skulle välja att läsa, även om det vore smärtsamt.


Texten är en del av bokcirkelkampanjen "En bokälskare har alltid sällskap". Läs mer om kampanjen och starta en bokcirkel i samarbete med SFV:s studiecentral!

Tine Skogman