Skrivandet är en resa - Bokkalaset i Ekenäs

SFV-magasinet 4-2015 sid. 36-37
Småstaden lever upp när det är dags för Bokkalas. Så också i år den 5-9 november i Ekenäs. Centrum fylldes av diskuterande litteraturvänner som kunde välja bland ett stimulerande parallellprogram. På kulturhuset Karelia, Stadsbiblioteket, i bokbussen eller Ungdomsgården.

Temat för Bokkalasets 15-årsjubileum var Annorlunda vilket ofta är en ansats i litteraturen fastän den kanske inte skrivs ut. På torsdagskvällen ordnades en välbesökt paneldebatt kring temat Identitet annorlunda på Församlingshemmet. Företrädare för den lutherska kyrkan. Maria Björkgren-Vikström, Patrik Hagman och Ann-Sofi Storbacka deltog. Liksom författaren Mathias Rosenlund som växte upp i en pingstförsamling i Vasa. Moderatorn kyrkoherden Anders Lindström ställde den utmanande frågan om religiösa människor är mindre intelligenta. Mathias Rosenlund parerade den med att säga att religiösa människor borde reflektera mer över hur kristendomen och universum förklaras.
– Jag kan till exempel tala passionerat om min kärlek till min flickvän men inte lika passionerat om min kärlek till Gud, sade Mathias Rosenlund som i år är aktuell med en ny självbiografiskt förankrad adressroman, Svallgränden 5 (Schildts & Söderströms). Rosenlund bjuder in läsaren till det fattiga Svenskfinland. I romanen speglas syskonskapet till lillabrodern Christian som fastnat i missbruk.

Social utsatthet. På lördagen möttes sverigefinländska bestsellerförfattaren Susanna Alakoski och Mathias Rosenlund i ett författarsamtal kring temat Annorlunda och utanför. Fattigdom och anhörigproblematiken går igen som tematik i båda författarnas produktion. Att ämnet behöver en röst och berör berättar inte minst den stora publiken, störst för årets Bokkalas, på Kulturhuset Karelia. I Alakoskis i år aktuella bok April i anhörigsverige (Bonniers) berättar hon om hur hon hittat stöd i en anhöriggrupp för att bearbeta hur det är att vara barn till två alkoholister och syster till en drogmissbrukare. Brodern har glädjande nog blivit drogfri efter tiotals år av tungt missbruk vilket när det välbehövliga hoppet.

Önskeballongen. Nytt för Bokkalaset var tidigt morgonprogram i Pro Artibus galleri Elverket fredag morgon. En hel skolklass mötte upp och skrev ned sina önskningar på lappar och släppte upp dem i luften ute på gården, fästa vid heliumfyllda ballongerna upplysta av en liten lampa inifrån. Idén med upplysta, svävande önskningar är besläktad med thailyktorna kom loy.
– Om du laddar dina önskningar med energi är sannolikheten stor för att de uppfylls, sa Pro Artibus programkoordinator Åsa Lönnqvist.
Morgonsamtalet mellan det danska stjärnskottet Josefine Klougart på biblioteket och en av Ekenäs egna populära författare, Merete Mazzarella gav en internationell air över Bokkalaset eftersom Klougart, vars författarskap utmärks av ett personligt bildspråk som uttrycker sådant som inte kan formuleras på ett annat sätt, hastade vidare i taxi – med ett nytt manus i datorn – för att hinna till sitt flyg i New York.
– Jag ser på litteraturen som grundforskning i vad det innebär att vara människa. Litteratur handlar om att se världen i all dess komplexitet. Om vi ser nyanserna blir vi inte extremister, sa Klougart som recensenterna säger att ser världen med nya ögon när hon behandlar de eviga temana som förgänglighet, tidens gång, döden, sorgen, och jämför med författare hon värdesätter högt, Virginia Woolf och Marguerite Duras.
– Skrivandet startar med en utmaning som är en fix idé, existentiella villkor svåra att diskutera. När man skapar ett litterärt språk skapar man världen, sa Klougart och myntade en aforism.
Mazzarella förde samtalet över till temat författarpersona. Medierna älskar att skapa nya, målmedvetna, framgångsrika författare.
– Suzanne Brøgger gav mig rådet att det är viktigt att skapa en författarpersona som inte är jag själv så jag inte sätter mig själv på spel, sa Klougart och tillade att hon är medveten om att journalisterna skapar författarpersonan.
– Det ensamma arbetet att skriva böcker får mening när böckerna möter sina läsare, därför ställer jag upp på intervjuer i medierna, förklarade Klougart.

Två läsningar. Ekenäsbon Kristina Dufholm som alltid brukar delta i Bokkalaset kommenterade efteråt Merete Mazzarella som sa att Klougarts romaner ska läsas två gånger, den första för rytmens skull, den andra för innehållets, att för henne var höstens läsupplevelse Mazzarellas självbiografiska Solkatten (Schildts & Söderströms) en bok som ska läsas två gånger.

Aktörer
utgivare: Svenska folkskolans vänner
upphovsman: Sunniva Ekbom
ägare: Svenska folkskolans vänner
Ämnesord
finlandssvenskar, litteraturevenemang
Tid
1.12.2015
Typ
Text
Media id/signum
M-2015-36
Ingår i samlingen
SFV-magasinet
Skapat 18.03.2016 av Rabbe Sandelin
Uppdaterat 18.03.2016 av Import