Idin hand håller du det första numret av ”nya” Svenskbygden: SFV-Magasinet. Den synligaste förändringen är ett lite större pappersformat, och ett lite vassare tryck. Men trots att vi fått ett nytt grafiskt utseende, och text och bilder nu fått det lättare att andas, ändrar vi inte på innehållet. Vi fortsätter exakt med samma intresserade och öppna utblick på finlandssvenskarnas kultur- och bildningsfrågor som förr. En utblick som egentligen är helt unik bland Svenskfinlands tidskrifter.
I det sista numret av Svenskbygden (4-2014) hade vi en längre artikel om bakgrundsarbetet med den nya tidningen – ett arbete som i skrivande stund pågått i ett år. I artikeln redogjorde jag även för en del av de motiveringar vi hade för att ändra tidningens namn. Namnfrågor brukar ju väcka mest diskussion, och så gick det även denna gång. De mildaste kommentarerna gick ut på att ett ålderdomligt, i dagsläget sällan använt uttryck inte är skäl nog att byta namn; vi har ju även andra tidningar med ålderdomliga namn, som Åbo Underrättelser. Vissa kommenterare gick så långt att de misstänkte att SFV helt är på väg att slopa arbetet för det svenska i Finland.
Att vi byter namn har emellertid inte att göra med att ordet ”Svenskbygden” i vissa öron låter lite ålderdomligt. Saken hänger ihop med att uttrycket för många finlandssvenskar redan låter lite exkluderande. Vi har till exempel 30 000 finlandssvenskar som bor i Helsingfors (och cirka 60 000 i hela huvudstadsregionen). Inte ens med bästa vilja kan vi längre säga att denna stora grupp finlandssvenskar bor i en svenskbygd. Då är vi tvungna att fråga oss vilka signaler vi sänder med ett tidningsnamn som ”Svenskbygden”. Betyder det att vi bara skriver om en del av finlandssvenskarna? Skall man bo i en viss sorts omgivning för att läsa tidningen, eller bli medlem i SFV?
Jag vill genast poängtera att namnbytet absolut inte betyder att vi inte i framtiden bevakar och skriver om de svenskbygder som finns i Finland – tvärtom. Vi kommer att satsa ännu mer på en rörlig redaktion som kommer ut och träffar finlandssvenskarna där det sker och händer – i all den härliga mångfald vår finlandssvenska kultur och bildning tar sig uttryck och form.