Med hjälp av Vännerna

SFV:s delar ut bidrag och stipendier samt har egen verksamhet, inklusive läroanstalten SFV:s studiecentral, en läroanstalt på riksnivå. Här på sidan kan du läsa om olika projekt som fått bidrag av oss och om projekt där vi är med i rollen som samarbetspartner.

Vi delar årligen ut cirka 2 miljoner euro i bidrag, pris, medaljer och stipendier. Vår egen bildningsverksamhet, som till exempel projekt, kurser och föreläsningar, kostar cirka 1,5 miljoner/år.

År 2022 lät vi göra en undersökning om effekten av SFV:s bidrag åren 2019–2021: 

  • För 30 procent av projekten var SFV-finansieringen helt avgörande för förverkligandet.
  • Inom utbildningssektorn spelade SFV:s bidrag en avgörande roll för nästan 70 procent av projekten.
  • 96 procent av de tillfrågade – intressenter och bidragsmottagare – är nöjda eller mycket nöjda med samarbetet med SFV. 
  • 65 procent av bidragsmottagarna vill att SFV ska öka samarbetet med lokala aktörer.
  • 81 procent av de som beviljats bidrag under tiden 2019–2021 har tidigare fått bidrag av SFV. Detta är en ökning från den förra undersökningen, där siffran var 71 procent.

Läs hela sammanfattningen här.

Här hittar du information om vem som beviljats bidrag, för vilket ändamål och vilken summa.

 

Teater i undervisningen öppnar nya dörrar

En helt ny performativ pedagogik och en bättre förståelse för hur unga tänker. Det är målsättningen med projektet Teater i undervisningen. – Min dröm är att det här ska bli en permanent del av lärandet i alla skolor, säger teaterpedagogen Nina Dahl-Tallgren.
Läs mera »
05.12.2022 kl. 14:54

Nya dimensioner för begreppet bildning

I sin ledare i SFV-magasinet 4/2022 diskuterar kanslichefen Johan Aura utbildningens bildande element.
Läs mera »
06.12.2022 kl. 08:00

Årets sista nummer av SFV-magasinet ute nu!

I SFV-magasinet 4/22 avslöjar Troy Björkman sina bästa tips för dig som vill förändra världen. Läs också om teater och film i undervisningen, om det goda samarbetet mellan flera gymnasier vad gäller fleformsundervisning, och om Maria Sundblom-Lindbergs vision om en helhetslösning för NPF-barn.
Läs mera »
29.11.2022 kl. 14:09

En lång drive

Studiecentralens långvariga kurskoordinator Beatrice Östman går i pension på fredag. Hon har ägnat hela sitt yrkesaktiva liv åt folkbildning och föreningsliv. Det ligger vemod i luften – men hjärtesporten golf väntar.
Läs mera »
23.11.2022 kl. 10:58

Kompetensmärket – ett bevis på din föreningskunskap

Är du ordförande, kassör eller sekreterare i en förening? Ansök om att få ett kompetensmärke! Kompetensmärket är ett bevis på att du varit föreningsaktiv och fått värdefulla insikter och kunskaper. Det kan vara till nytta då du söker jobb.
Läs mera »
14.11.2022 kl. 11:14

Fri bildning ger färdigheter för framtiden

Vad har folkdans och den frivilliga brandkåren gemensamt? Keramikkurs och korvstoppning? Silmärarutbildning och släckningskurs?
Läs mera »
11.11.2022 kl. 15:24