Med hjälp av Vännerna

SFV:s delar ut bidrag och stipendier samt har egen verksamhet, inklusive läroanstalten SFV:s studiecentral, en läroanstalt på riksnivå. Här på sidan kan du läsa om olika projekt som fått bidrag av oss och om projekt där vi är med i rollen som samarbetspartner.

Vi delar årligen ut cirka 2 miljoner euro i bidrag, pris, medaljer och stipendier. Vår egen bildningsverksamhet, som till exempel projekt, kurser och föreläsningar, kostar cirka 1,5 miljoner/år.

År 2022 lät vi göra en undersökning om effekten av SFV:s bidrag åren 2019–2021: 

  • För 30 procent av projekten var SFV-finansieringen helt avgörande för förverkligandet.
  • Inom utbildningssektorn spelade SFV:s bidrag en avgörande roll för nästan 70 procent av projekten.
  • 96 procent av de tillfrågade – intressenter och bidragsmottagare – är nöjda eller mycket nöjda med samarbetet med SFV. 
  • 65 procent av bidragsmottagarna vill att SFV ska öka samarbetet med lokala aktörer.
  • 81 procent av de som beviljats bidrag under tiden 2019–2021 har tidigare fått bidrag av SFV. Detta är en ökning från den förra undersökningen, där siffran var 71 procent.

Läs hela sammanfattningen här.

Här hittar du information om vem som beviljats bidrag, för vilket ändamål och vilken summa.

 

Lärarna ger högt betyg till skolnätverket BRAVO!

Lärarna upplever att tröskeln för att undervisa i musik och bildkonst har sänkts och att de fått ny inspiration i sitt arbete. Det visar en färsk studie om SFV:s skolnätverk BRAVO!.
Läs mera »
01.11.2024 kl. 09:30

Jan Antell ny i kapitalförvaltningsrådet

Till skillnad från många föreningar med förmögenhet har SFV sedan år 1913 haft ett kapitalförvaltningsråd – ett rådgivande organ som ger styrelsen vägledning i frågor som gäller kapitalförvaltning och finanser. Nu hämtar Jan Antell, till vardags universitetslektor i finansiell ekonomi på Svenska handelshögskolan, sitt kunnande till rådet.
Läs mera »
18.10.2024 kl. 05:42

Folkbildning är ett demokratiskt försvarsarbete

Självständigt tänkande medborgare, som kan stå emot påverkningsförsök och falska nyheter, är en en ovärderlig resurs i en demokrati. Folkbildningens centrala uppdrag är att ge oss mental motståndskraft mot algoritmers försök att styra våra tankar. Samtidigt måste folkbildningen bli bättre på att försvara sin plats – och förtjäna sitt förtroende hos finansiärer och kunder.
Läs mera »
14.10.2024 kl. 14:57

President Tarja Halonen ser bildning som botemedlet mot polarisering

2024 har utlysts till det nationella Temaåret för bildning. Bakom satsningen står Undervisnings- och kulturministeriet, och stiftelsen Folkupplysningssällskapet koordinerar bildningsfrämjande arbete som på bred front lyfts fram under året. President Tarja Halonen är temaårets beskyddare.
Läs mera »
08.10.2024 kl. 14:07

Höstens nummer av SFV-magasinet ute nu

President Tarja Halonen är beskyddare för nationella Temaåret för bildning. Vad innebär bildning för henne och hur ser hon på bildningens betydelse i dagens samhälle?
Läs mera »
08.10.2024 kl. 13:54

Vi måste våga tänka om

I en tid av snabba samhällsförändringar framträder programledaren för podden Livslångt och Rise-forskaren Katarina Pietrzak som en dynamisk tänkare som brinner för framtidens lärande. Hon ser hur gamla system förlorar sin relevans och säger att vi måste omfamna nya strukturer och utveckla nya förhållningssätt för att möta framtidens krav.
Läs mera »
04.10.2024 kl. 13:25