Text och foto: Sebastian Dahlström
Föräldrar i familjer med problematisk skolfrånvaro har stort behov av vägledning och stöd. Stigmat kring psykisk ohälsa är fortfarande starkt i Finland, och många föräldrar kan känna sig maktlösa. Det säger psykologen och forskaren Katarina Alanko som ingick i teamet som presenterade vinnarbidraget i SFV Start! 2023. För att svara på föräldrarnas behov har teamet tagit fram ett informationspaket med målsättningen att ge föräldrar till barn som kämpar med närvaron i skolan all kunskap de behöver.
De som lämnat feedback på materialet har särskilt lyft fram berättelserna där föräldrar delar sina erfarenheter av att hantera barnens problematiska skolfrånvaro.
– Föräldrar kan känna sig maktlösa, men genom att läsa om andra familjer och deras lösningar blir det lättare att börja prata och förstå att de inte är ensamma med sina problem.
”Problematisk skolfrånvaro är ingen diagnos. Men frånvaron bottnar i många fall i depression, ångest eller beteendestörningar.”
Informationen finns publicerad på förbundet Hem och Skolas webbplats, under temahelheten ”Om ditt barn inte vill gå till skolan”. För att nå fler föräldrar arbetar teamet som bäst med att översätta materialet från svenska till finska.
– Vår målsättning är att under våren 2025 publicera en finskspråkig version på Suomen Vanhempainliittos webbplats, säger Katarina Alanko.
Dansk metod har testats i Österbotten
Parallellt med arbetet med webbmaterialet har Katarina Alanko tillsammans med teammedlemmarna Patrik Söderberg och Kiti Lindén testat det danska åtgärdsprogrammet Back2School i Österbotten. Det har varit frågan om ett samarbete med Österbottens välfärdsområde, där teamet har utbildat 20 personer, främst skolkuratorer, i metoden. Pilotprojektet är nu avslutat och resultaten är goda.
– Problematisk skolfrånvaro är ingen diagnos, men frånvaron bottnar i många fall i depression, ångest eller beteendestörningar.
Back2School är transdiagnostiskt, vilket betyder att samma metod går att använda på den breda palett av problematik som ofta ligger bakom problematisk skolfrånvaro, säger Katarina Alanko.
Back2School-metoden bygger på kognitiv beteendeterapi (KBT). Metoden baserar sig på en manual som är så systematisk att den går att tillämpa också av personer som inte är utbildade psykologer.
– Vi vill undersöka om materialet lämpar sig för andra yrkesgrupper inom vården än de som har psykologiexamen. Det är viktigt att förstå huvudprinciperna inom KBT, exempelvis exponering. Om man gör det har det visat sig möjligt att använda en manualbaserad och strukturerad metod som Back2School.
Lovande resultat – krävande metod
En av målsättningarna med Back2School är att skapa team kring varje barn med problematisk skolfrånvaro så att familjen möter samma personer i ärenden som rör skola och vård, istället för att bollas runt. Under pilotprojektet fungerade detta inte fullständigt, delvis på grund av att metoden kräver mycket närvaro av både personal och föräldrar.
– Back2School bygger på tio träffar där föräldrarna måste vara närvarande. Dessutom förväntas de göra hemarbete mellan mötena. Någon enstaka pilotfamilj hoppade av, men de som fullföljde programmet uppger att de har fått mycket hjälp, säger Katarina Alanko.
Pilotprojektet är nu avslutat, och nästa steg är att Back2School sprids vidare organiskt inom välfärdsområdet i Österbotten.
– De som har gått utbildningen har varit mycket nöjda. Förhoppningen är att de själva ska arrangera utbildningar inom välfärdsområdet, utan att vi behöver vara på plats. För att ändå säkerställa kvaliteten erbjuder vi handledning i ett år efter avslutad kurs, säger Alanko.
Välfärdsområden i Finland ska känna till Back2School
Katarina Alanko säger att nästa steg för Back2School är att under våren 2025 presentera programmet för alla välfärdsområden i Finland. Målet är att programmet ska kunna implementeras i stor skala över hela landet.
”Vi behöver ett program som riktar in sig på funktionsförmåga – att hjälpa barnen att gå till skolan och klara av vardagen – snarare än att enbart fokusera på symptomen.”
– Vi arbetar som bäst med ett informationspaket riktat till välfärdsområdena. Det är en slags ”road map” som förklarar hur utbildningen går till och vilka förutsättningar som krävs för att införa programmet inom ett välfärdsområde.
Sedan tidigare har Finland satsat stort på programmen CoolKids och IPC som båda syftar till att minska ångest och depression hos barn och unga. Katarina Alanko säger att Back2School kunde vara ett bra komplement till dessa program, eftersom tyngdpunkten här ligger mera på konkret skolnärvaro än på den bakomliggande problematiken.
– Vi behöver ett program som riktar in sig på funktionsförmåga – att hjälpa barnen att gå till skolan och klara av vardagen – snarare än att enbart fokusera på symptomen. Inget av de andra programmen har som uttalat mål att öka skolnärvaron, vilket gör Back2School till ett värdefullt komplement till CoolKids och IPC.
”Vi måste bryta silotänkandet”
Katarina Alanko säger att segern i Svenska folkskolans vänners och Folkhälsans innovationstävling SFV Start! har varit avgörande för projektet.
– Utan vinsten hade hela vårt projekt aldrig blivit av. I ett större perspektiv visar priset också att det finns ett intresse för att hitta lösningar på den ökande problematiska skolfrånvaron och bryta silotänkandet där skola och psykiatri hålls strikt åtskilda.
Katarina Alanko säger att en ytterligare målsättning för webbmaterialets del, efter att det översatts till finska, är att anpassa materialet särskilt för barn och familjer med invandrarbakgrund.
Hur ser du på framtiden när det gäller att motverka problematisk skolfrånvaro?
– På nationell nivå har problemet fått ökad uppmärksamhet och mycket har hänt under de senaste åren. Vi ser tecken på att systematiskt arbete kan ge resultat.
Katarina Alanko säger också att skolorna borde återgå till tydligare ramar och en klarare struktur i skolvardagen.
– I dag kräver vi för mycket av eleverna i och med att de förväntas vara väldigt självgående. Samtidigt måste vi fortsätta arbeta med barns och ungas välmående och satsa på sociala och emotionella färdigheter. Och så ska vi se till att vi har bra metoder till hands när problem med problematisk skolfrånvaro uppstår.