85568.jpg

Här kommer lagen som är klara för final i SFV Start!

16.03.2023 kl. 21:05
De sex tävlingslag som nu går vidare i utmaningstävlingen SFV Start! kommer med många nya lösningar för att motverka utanförskap bland barn och unga. Tävlingen, som SFV arrangerar tillsammans med Folkhälsan, går nu in i finalfasen. Final blir det den 23 maj.

Leende Medelammar I de SFV Start-lag som nu går till final. De är fotograferade uppifrån, så de tittar uppåt.

Glada lagmedlemmar från de sex tävlingslag som nu går vidare i utmaningstävlingen SFV Start! Innovationstävlingen vill hitta lösningar som motverkar utanförskap hos barn och unga.

– Det var en svår uppgift att bland tolv fina förslag välja ut de som nu gå vidare, berättar Maria Höglund från tävlingsjuryn.

Enligt Höglund, som till vardags arbetar med studentvälmående vid Arcada, har alla tävlingslag kontinuerligt utvecklat sina förslag under tävlingsprocessen, som började med en tvådagars träff med experter och mentorer i januari.

– Även om vi nu valt de sex lag som går vidare mot final, betonar vi gärna att alla tävlingsförslag har förverklingspotential. Idén med en innovationstävling är också att skapa de kontaktnät som behövs för att styra projekten i land.

De sex lag som går vidare mot final får i april ännu delta i en intensiv workshop för att ytterligare finslipa sina förslag, och den 23 maj blir det final, där lagen presenterar sina slutliga förslag för tävlingsjuryn. Den totala prissumman är 120 000 euro. Vinnarlaget får 60 000, och två andra lag får 30 000 euro var. Pengarna ska användas för att förverkliga förslagen.

– För att bli premierad räcker det inte bara med en god idé. Förslagen ska också kunna förverkligas i praktiken och dessutom skalas upp i olika kontexter och miljöer, säger Maria Höglund.

Tävlingslagen och deras lösningar presenteras på webbplatsen start.sfv.fi, där man kan följa med tävlingslagens väg till final, och även resultatet från finalen i maj.

Se vilka lag som gått vidare i tävlingen