88376.jpg

Här väcks experimentlustan

18.12.2023 kl. 08:06
Bubblande sodafontäner, pH-test och vanilj­doftande läppbalsam. För första gången ordnas Barnens Akademi i Vasa och under verkstäderna får deltagarna experimentera på riktigt. Alfons Gillberg häller försiktigt ner lite rödkålssaft i en behållare med matsoda. Han rör om och sakta färgas vätskan alldeles klarblå.

Text & bild: Sonja Finholm
– Det här betyder att matsoda är basisk, förklarar läraren Annika Norrgård, som leder verkstaden Den vackra kemin. 

Kemiverkstaden är en del av Barnens Akademi där deltagarna den här lördagen får experimentera på temat kökets kemi – med hjälp av vanliga grejer som finns hemma i skafferiet tillverkar de egna läppbalsam och lär sig mer om pH-värde. Kemilektionen är en av fem olika naturvetenskapliga verkstäder som detta läsår ordnas i Vasa. Intresset har varit stort och platserna fylldes snabbt. 

Annika Norrgård och barnen har labbrockar och skyddsglasögon på sig och har samlats kring ett labb-bord för att experimentera.

Annika Norrgård visar vad som händer med en vanlig godis­gummibjörn som får ligga i vatten i några timmar. Den sväller och blir mer än dubbelt så stor, vilket förklarar varför vi ibland kan få ont i magen om vi äter för mycket godis.

– Det är roligt att få experimentera med olika saker och att få jobba i ett riktigt laboratorium, säger Alfons Gillberg som drömmer om att bli uppfinnare. 

– Jag skulle vilja uppfinna en automatisk matningsmaskin åt kaniner och en slags manick som skrämmer fåglar, säger han. 

Förutom matsodan får han och kompisarna Vincent Mäkinen och Victor Konwalj också testa pH-värdet i diskmedel, duschtvål och vanligt salt. Snart har behållarna förvandlats till en färggrann palett. 

Barnen håller petriburkar med färgrannt innehåll i händerna.

Så här fina färger blev det i pH-testet.

Barnens Akademi handlar om att väcka intresset för naturvetenskapliga ämnen och låta barnen experimentera i en trygg miljö, men också att skapa en förståelse för vardagliga saker och en nyfikenhet på vad man göra med naturliga ingredienser och hur man kan blanda olika ämnen för att få ett nytt. 

Innan de börjar får alla ta på sig vita labbrockar och skyddsglasögon, medan Annika Norrgård och hennes kollega, klasslärarstuderande Elin Mårtensson förklarar vilka regler som gäller i laboratoriet och visar var brandsläckaren och nödduschen finns. På plats är också “akademifarmor” Kristina Stenros som hjälper till under verkstäderna. Många av deltagarna har varit med i tidigare verkstäder och har bra koll på reglerna. I en kemisal får man till exempel aldrig smaka på något, eftersom man inte vet vad annat som tidigare funnits i samma kärl. 

– Men i dag gör vi ett litet undantag, vi ska nämligen tillverka egna läppbalsam och till det har vi nya, rena burkar. Och balsamet får man ju ha på sina läppar, säger Annika Norrgård. 
Alfons och hans kompisar väljer att göra ett med vaniljsmak. För att få en fin färg blandar de i små bitar av ett mörkbrunt läppstift. 

– Det smakar ju nästan som choklad, säger Victor Konwalj när han testar den stelnade massan. 

– Kemi handlar om att ha en hypotes som man testar genom att experimentera. Ibland går det precis som man tänkt, och ibland helt tvärtom, och därför är det så spännande, säger Annika Norrgård. 

Tre pojkar i labbrockar och skyddsglasöon ser ut att ha roligt i labbet.

Victor Konwalj, Vincent Mäkinen och Alfons Gillberg trivs i kemilabbet.

Innan dagens lektion är slut bjuds deltagarna på en överraskning. Elin Mårtensson häller ättika och rödkålssaft i en behållare och fyller på med matsoda. Efter några sekunder blir blandningen som en bubblande vulkan och den lilafärgade vätskan rinner ut över bänken. 

Alfons, Vincent och Viktor funderar om det månne finns matsoda hemma i köket. Experimentlustan är väckt.