87218.jpg

Stort intresse för webbplatsen Läroteket

11.09.2023 kl. 16:48
Allt fler får upp ögonen för webbplatsen Läroteket – en gratis sajt med läromedel och material om olika studietekniker. Under förra läsåret hade Läroteket en halv miljon sidvisningar.

Text: Sonja Finholm

Läroteket har skapats av Daniela Strandberg, som själv är specialklasslärare och som kände att kunskap om olika studietekniker fattades i skolvardagen. Den första versionen lanserades hösten 2021.

Läroteket har nu funnits i två år, hur ser det ut med antalet användare?

– Det är jätteroligt att så många hittat hit. Förra läsåret hade vi cirka 50 000 sidvisningar och 8 000 unika besökare per månad. Det här betyder en halv miljon visningar per år. De flesta användarna finns i Svenskfinland, men också många svenskar har hittat hit. Vi har även enstaka användare på andra håll i Finland och runt om i världen.

Vilka delar används mest?

– Under det första året var det överlägset mest klick på lärarhandledningarna och stödmaterialet, speciellt det som handlar om matematik. Det gläder mig också att se att materialet används även kvällstid och under sommaren, vilket betyder att även föräldrar tar hjälp av Läroteket.

Vilken är den vanligaste feedbacken du får?

– Det är nog att den här typen av material äntligen finns tillgängligt, och att allt är samlat på samma ställe. Många skolor har helt enkelt saknat material om studietekniker. En del är också överväldigade av mängden information, men till dem brukar jag säga att de ska ta en sak i taget. Jag pratade nyligen med en mamma som sa att dottern genast hade kollat igenom alla videoklipp – men det är ju inte meningen. Ta det hellre bit för bit. Att ändra sina vanor och skapa bra rutiner när det gäller den egna studietekniken tar tid.

Hur kommer innehållet att utvecklas?

– Under hösten och vintern kommer jag att uppdatera och förbättra layouten och en del tekniska saker på webbplatsen. Det finns också en del nytt innehåll, till exempel de digitala spelen som stöder modersmåls- och matematikinlärningen har varit väldigt använda, så där finns nu några nya. Men överlag börjar det mesta vara på plats.

Vad har du på gång just nu?

– Just nu jobbar jag hemifrån med ett annat pedagogiskt material och har därför även tid att uppdatera Läroteket. Jag fick nyligen veta att en skola i Uppsala i Sverige valt att ta i bruk Läroteket i alla klasser, från förskolan till femman. Jag har också en del föreläsningar på gång. Det som är extra roligt är att jag i höst för första gången föreläst för föräldrar, i Pedersöre MI:s regi.

En ny hösttermin är i full gång. Vilket är ditt bästa tips till föräldrar när det gäller barnens skolgång?

– Engagera dig! Ett bra sätt att stöda ditt barn är att vara intresserad. Diskutera gärna vad barnet lärt sig och ta diskussionen vidare. Om de till exempel pratat om Mount Everest i skolan kan du ta fram en karta, eller berätta något som du själv vet. På det sättet ser barnet att det finns en mening med det man lär sig.

•••

Vad föräldrar och elever tidigare sagt om Läroteket:

Läxläsningen var ofta en utmaning och en källa till frustration, säger Charlotta Wiklén i Pargas. Både föräldrarna och sonen Isak har fått kämpa med motivationen.
– Läxläsningen blev både roligare och enklare tack vare Läroteket. Isak har lärt sig hur hjärnan fungerar och fått en bättre förståelse varför läxorna är viktiga. Dessutom har han hittat en studieteknik som fungerar just för honom. För oss var Läroteket helt enkelt den omstart vi behövde.
Även om hon själv arbetar som lärare fick hon en hel del aha-upplevelser, framför allt när det gäller studietekniker. Både hon och Isak vet nu att det ibland behövs en paus när han ska lära sig till exempel många nya finska ord utantill, och att han lär sig bättre om han också skriver ner orden i stället för att bara läsa.
– En annan sak vi lärt oss är att planera provläsningen. I stället för att försöka lära oss allt samma kväll delar vi upp kapitlen.

Samuel Hedman går i Kyrkostrands skola och gör tabellövningar i Läroteket.
– Titta här! Om jag trycker riktigt snabbt och har alla rätt får jag rekordmånga poäng.
– Jag lär mig bättre när jag spelar än när jag använder matematikboken. Dessutom är det mycket roligare.

Samuels lärare Maria Hemgård-Nylund plockar ofta in uppgifter ur Läroteket i klassrummet. Näst i tur står geografi.
– Vi ska snart börja med Europas länder och jag blev glad när jag såg att det finns färdiga uppgifter där man kan lära sig de olika länderna och deras flaggor.
– Det här är ett fantastiskt material, dessutom utarbetat enkom för finlandssvenska skolor. När jag upptäckte materialet jobbade vi med bråk och jag hade plötsligt en massa färdiga övningar som jag kunde använda.

SFV har finansierat Läroteket och bidragit med sakkunskap till innehållet. 

Fakta – Läroteket

– Webbplats med gratis läromedel och tips på studietekniker som kan underlätta inlärning och läxläsning.
– Består av tre delar: Elevhörnan, föräldrahörnan och lärarhandledning.
– Handlar om att förstå hur vår hjärna och vårt minne fungerar.
– Materialet baseras på vetenskapliga rön och presenteras på ett förenklat sätt så att alla kan ta till sig informationen.


Källa: www.laroteket.com