Avslappnad och fri med färgernas magi

SFV-magasinet 3-2015, sid. 40-41
Mindfulnesstrenden tar sig ännu ett uttryck genom de populära färgläggningsböckerna. Bokhandlarna säljer miljontals runtom i världen, och nya upplagor trycks i så snabb takt att pappers- och tuschfabrikerna har svårt att hänga med.

Stressade individer färgar frenetiskt jätteornament, sagodjur och skogslandskap – hemma i soffan, på bussen och säkert också framför datorn. Träna hjärnan gör man bäst innan tonåren säger experter, men även vuxna finner både nytta och glädje i att försjunka i rutinartade mekaniska rörelser och skapa något vackert. En lättillgänglig form av skapande som gör dig både avslappnad och glad är färgläggningsböcker som fås i bokhandlarna för en tia eller gratis på nätet.

Avslappnande effekt. Studier visar att personer som gör något kreativt på fritiden är mer koncentrerade på arbetsplatsen. Arbetshälsoinstitutet (www.ttl.fi) tipsade därför nyligen på sin webbplats arbetsgivare att köpa böcker och färgpennor till personalens kafferum. Den typiska sidan i en typisk bok består av tusentals områden – en massa svarta, tunna konturer som med färgläggarens fantasi förvandlas till ett färgsprakande och detaljerat konstverk. Det är nämligen de små, repetitiva rörelserna som gör att du fokuserar och din hjärna slappnar av. Färgläggandet frigör kognitiva resurser och har bevisligen en positiv inverkan på din koncentrationsförmåga och kreativitet. Dessutom känner man förmodligen glädje över sin konst.

Rekordstor efterfrågan. På den finska marknaden finns det just nu kring 20 olika färgläggningsböcker. ”Väritä itsellesi mielenrauhaa” (Atena) del 1 och 2 har sålts i ”chockerande” mängder sedan april i år, berättar Ville Rauvola, förläggare på förlaget Atena. Han blev lika överraskad av trenden som bokhandlarna och har inte upplevt något liknande tidigare.
– Vi beställde en mycket stor upplaga av den första versionen som sålde slut direkt. Det verkar som om de flesta prövar med att köpa en bok, men då den är färdigt färglagd kommer de genast tillbaka och vill ha nästa, berättar Rauvola.
På Atena gör man därför flera versioner av Väritä itsellesi mielenrauhaa, varav två utkommer i oktober. Den ena bokens tema ser ut att vara undervattenslandskap.
Atena gav även innan färgläggningsböckerna ut en annan bok i serien gör-det-själv – en klassisk prick-till-prick bok i A3-format där man drar streck från 1–1000 som till slut blir en bild. Boken finns med olika motiv, t.ex. kända figurer och monument. De är också populära, men lite annorlunda.
– Man kan exempelvis välja exakt hur många punkter man har tid att förena just då och ha ett klarare mål än då man färglägger, förklarar Rauvola, som själv brukar försöka hålla sig till 200 punkter åt gången.

Fler hittat till bokhandeln. Vissa är mindre förtjusta i fenomenet och har misstänkt att försäljningen av färgläggningsböcker konkurrerar med facklitteraturen. Rauvola viftar bort misstankarna, och vill i stället framhålla det positiva i att flera, helt nya kundgrupper har hittat till bokhandlarna tack vare trenden.
– Det stämmer inte att böckerna skulle konkurrera med varandra. Kunderna har inte valt bort andra böcker då de köpt en gör-det-själv bok. Inget tyder på att försäljningen av facklitteratur skulle ha lidit, utan tvärtom har många nya kunder hittat till bokhandlarna och det är fint för hela branschen.
Tips
❖ Färgläggning kan ha samma kognitiva effekt som stickning eller korsordslösning. Passar även barn.
❖ På t.ex. www.ttl.fi, www.blackwhitemustard.com och www.coloring-pages-adults.com kan du printa gratis bilder.
❖ Världens bästsäljande färgläggningsbok, Secret Garden, av illustratören Johanna Basford (www.johannabasford.com), kan köpas på t.ex. Akademen.
❖ Suomalainen Kirjakauppa har fram till 15.10 haft ensamrätt till Atenas färgläggningsböcker, men de hittas nu i välsorterade bokhandlar.
❖ Tuscher och färgpennor finns ofta nära till hands invid böckerna i bokhandlarna.

Aktörer
upphovsman: Stella Mattsson
ägare: Svenska folkskolans vänner
utgivare: Svenska folkskolans vänner
Ämnesord
färgläggning
Tid
1.10.2015
Typ
Text
Media id/signum
M-2015-27
Ingår i samlingen
SFV-magasinet
Skapat 18.03.2016 av Rabbe Sandelin
Uppdaterat 18.03.2016 av Import